torstai 3. huhtikuuta 2014

Pikakurssi voiteiden maailmaan


Kosteusvoide kuuluu päivittäiseen ihonhoitoon. Me käytämme sitä aamuin ja illoin, mutta kuinka moni todella tietää miten ne toimivat?

Mistä voiteet on sitten tehty ja miten ne oikein toimivat?

Voiteita käytetään siksi, koska meidän ihot, eivät pysty lisäämään kosteutta sisältäpäin. Iho ottaa kosteutta ensisijaisesti pinnalta päin. Eli kosteuttavista tuotteista tai ympäröivästä ilmasta. Esimerkiksi kesällä, kun ilmankosteus on huomattavasti suurempi, kuin ihon kosteusprosentti, iho ottaa kosteutta ilmasta. Siksi kesällä ihot ovat pääasiallisesti paremmassa kunnossa. Talvella kun ilmankosteus on taas alhaisempi, niin ulkona, kuin sisälläkin, taas iho haihduttaa kosteutta pois. Mitä ohuempi iho on sitä enemmän se myös haihduttaa kosteutta. Ensimmäiset ikääntymisen merkit johtuvat lähes aina ihon kosteus köyhyydestä. Oikeanlaisella kosteuttamisella, saa siirrettyä juonteitakin vuosilla eteenpäin.

Kosteusvoiteet sisältävät rasva-aineita (libidejä), kosteutta sitovia aineosia (humektantteja), vettä, erilaisia tehoaineita, emulgointiaineita (pitävät koostumuksen tasaisena), säilöntäaineita ja mahdollisesti UV-suojan.
Vältä tuotteita, mitkä sisältävät: keinotekoisia hajusteita tai -väriaineita, lanoliinia, SD alkoholia tai mineraaliöljyjä. Nämä kaikki raaka-aineet  vain tukkivat ja ärsyttävät ihoa.

Voiteet eroavat toisistaan koostumukseltaan. Toiset sitovat ihon omaa kosteutta ja suojaavat ihoa, kun taas toiset lisäävät rasva-aineita.
Karkea rajaus on, että mitä paksumpi voide, sitä enemmän rasva-aineita se sisältää.  95% ihoista tarvitsee lisää kosteutta. Vain noin 5% ihoista ( atoopikot ja ikääntyvät ihot) tarvitsevat lisää rasva-aineita.

Jos ajattelee todella yksinkertaisesti; iho on kuin tiiliseinä. Ihon solut ovat tiiliä ja laasti niiden välissä on rasva-aineita. Ilman laastia koko tiiliseinä murenee ja madaltuu,  samoin käy iholle. 



Mihin voiteet sitten imeytyvät?

Mitkään kosmetiikan tuotteet eivät saa imeytyä verenkiertoon asti. Voiteiden tehtävä on korjata vain pintaa.
Se ihon pintakerros, mihin voiteilla on tarkoitus vaikuttaa, on paksuudeltaan 0,05-0,2mm paksu. Paksuus vaihtelee eripuolilla vartaloa. Paksuimmillaan ihon pintakerros on kämmenissä ja jalkapohjissa, kun taas ohuimmillaan silmänympärillä ja taipeissa.

Voiteiden tehtävä on sitoa kosteuttavia ainesosia (humektantteja) ihon pintaan ja näin ollen vahvistaa ihon omaa suojabarrieria. Näin iho vahvistuu ja kestää paremmin ulkoista rasitusta, kuten tuulta ja viimaa.

Millainen on hyvä kosteusvoide?
  • Imeytyy nopeasti ihoon
  • On helppo käyttää
  • Kosteuttaa tarpeeksi
  • Vahvistaa ihon omaa suojabarrieria
  • Ei tuki ihohuokosia
  • Suojaa päiväkäytössä UV-valolta
  • Ei ärsytä ihoa

Ihon kunto vaihtelee eri vuodenaikojen ja elämäntilanteisen mukaan. Varmista ihoterapeutiltasi, mikä voide on paras juuri sinun ihollesi tällä hetkellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti