torstai 11. joulukuuta 2014

INCI:en ihmeitä: Voihan silikonit!

Silikoneista on varmasti kaikki kuulleet. Ainakin rintavarustuksissa, muoveissa ja jopa kosmetiikassa.

Mitä nämä mystiset silikonit sitten oikein ovat?
Tunnetuimmat silikonit ovat muovia ja täysin synteettisesti laboratoriossa valmistettuja. Ne silikonit mitä kosmetiikka käyttää eivät kuitenkaan ole muovia. Silikoneja on käytetty kosmetiikassa jo 50-luvulta lähtien. Tänä päivänä lähes joka toisessa kosmetiikka tuotteessa on käytetty silikoneja. 

Mistä sana silikoni tulee?
Kosmetiikan käyttämät silikonit ovat pääasiassa maamineraaleja. Itse asiassa Piioksidia ( pii = engl. silicon). Esim. hiekka ja kvartsi ovat piioksidia. Pii on toiseksi yleisin alkuaine heti hapen jälkeen. Piioksidin INCI-nimi on silica. Kosmetiikkatuotteissa nämä silikonit eivät tuki ihoa ja antavat ihon hengittää ja toimia täysin normaalisti. Ne auttavat suojaamaan ihoa ja helpottavat tuotteen levittymistä.

Yleisimpia siliconeja joita tuotteissa käytetään on Dimethiconet. (Silikonin "perusmuoto") Nämä mm. suojaavat ihoa ja ovat veteen liukenemattomia. Silikonit eivät myöskään imeydy ihoon. Dermalogican tuotteista tätä raaka-ainetta löytyy esim. Barrier Repairista ja SkinPerfect Primerista
Toinen yleisimmistä silikoniryhmistä on Syklosiksaani ( INCI Cyclopentasiloxane, Cycloheksasiloxane ym) Näitä käytetään paljon mm. antiperspiranteissa ja deodoranteissa, sekä värikosmetiikassa ja aurinkovoiteissa. Nämä haihtuvat myöhemmin pois hiusten tai ihon pinnalta.



Aiemmin silikoneja haluttiin välttää varsinkin hiushoitotuotteissa, koska pelättiin tuotteiden kerrostumista ja muiden aineiden imeytymisen huonontumista. Silikoneja käytetään paljon hoitotuotteissa antamaan hiuksille kammattavuutta. Raaka-aineet ovat kuitenkin parantuneet ajan saatossa ja silikonejen välttäminen on nykyään turhaa.  Erilaiset ihot voivat toki reakoida silikoneille tai niiden johdannaisille eri tavalla, mutta pääasiassa ne ovat hyvin siedettyjä raaka-aineita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti