torstai 11. joulukuuta 2014

Mitkä ihmeen INCI:t

Nyt minulta ehdittiin jo kysyä, mitä nämä INCI:t oikein ovat. Eli tääsä INCI:n lyhyt oppimäärä.

Kosmeettisen tuotteen aineosat merkitään pakkauksiin yhteisen nimistön, ns. INCI-nimien (international Nomenclature Cosmetic Ingredient) mukaan.INCI- lista on lakisääteinen Euroopan unionin jäsenvaltioissa ja se täytyy löytyä jokaisesta tuotteesta. Tämän listan avulla on helppo tunnistaa aineet samalla nimellä ja esim. välttääa siakasta allergisoivia tai herkistäviä raaka-aineita.  Listaan on merkitty tuotteet painon mukaan, niin että se ainesosa, jota tuotteessa on eniten on merkattu ensimmäiseksi. Ainesosat, joita on tuotteessa alle 1% , voidaan merkitä listan loppuun missä järjestyksessä tahansa.

Kuluttajen kannalta tärkeimmät raaka-aineet listalta ovat ensimmäiset 3. Ne ovat tuotteen vaikuttavat raaka-aineet.

Aina nämä listat eivät vain helpota tuotteiden sisällön lukua. Uuden lain myötä kasviperäiset raaka-aineet jouduttiin muuttamaan, INCI- listalla eri muotoon. Ennen riitti, kun kyseinen kasvi mainittiin, mutta nykyään kasvin eri osat on merkattava. Tästä johtuen lähes kaikista tuoteista löytyy raaka-aineena vesi. Kaikki kasvit kun sisältävät vettä. (Tuotteisiin ei siis suinkaan ole lisätty vettä)

INCI- lista ei myöskään kerro aivan kaikkea tuotteen tehosta. Voi olla kaksi eri tuotetta, joissa on samat raaka-aineet, mutta ne toimivat täysin eri tavalla. Raaka-aineiden lisäksi pitäisi tietää, millaisilla viejä aineita tuotteessa on ja onko raaka-aineita yhdistelty erilaisiksi komplekseiksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti